אין צורך להכביר במילים על התקופה הלחוצה שבה אנו שרויים בחודשים האחרונים מאז פברואר-מרץ 2020 ועל התקופה המטלטלת שעוד צפויה לנו.

בתקופה שכזאת, על כולנו למצוא כוחות כדי לגלות את העוצמה שבתוכנו. לחלקנו זה בא בקלות ובאופן טבעי, חלקנו מתפקדות הכי טוב תחת לחץ וחלקנו מכירות היטב את החוזקות העצמיות שלנו, ויודעות לנצלן.

לעומת זאת, ישנן נשים רבות (כמו גם גברים רבים כמובן), שלא מתפקדות היטב תחת לחץ או שמאבדות כל חוש כיוון בסערת החיים. במקרים כאלה, סדנאות העצמה נשית יכולות לסייע היטב.

סדנאות העצמה נשית בתקופת הקורונה

עם כל הצער שבדבר, דווקא בתקופה שכזאת, לא ניתן להתקבץ במעגלים חברתיים תומכים, נאלצים להסתפק במשפחה גרעינית ואפילו מקום העבודה מכתיב לנו סוג של התבודדות.

על אחת כמה וכמה, סדנאות שונות כמו סדנאות העצמה נשית או סדנאות העצמה בכלל, לא יכולות להתקיים בשל מגבלות התו הסגול שאופיינו והוכתבו לנו כדי להתמודד עם משבר הקורונה.

לשמחתי, הטכנולוגיה מגיעה ומסייעת לנו, ומאפשרת סדנאות "מרחוק" כפי שאני אערוך בעצמי בקרוב (סדנאות העצמה לנשים, סדנאות כתיבה ועוד הפתעות).

עד אז הרשו לי לצ'פר אתכן בטיפים קטנים לטובת קבלת החלטות נכונה ויעילה.

קבלת החלטות - רקע

למעשה, בכל יום ויום, כמעט בכל רגע נתון, אנו נמצאים תחת החלטות שקיבלנו. בדרך כלל החלטות קטנות, יומיומיות ועם זאת משמעותיות. לעיתים, החלטות גורליות, במודע או שלא במודע.

החלטות קטנות יכולות להיות – באיזה שעה לקום בבוקר (אם לקום בבוקר...), מה למרוח בכריך של הילדים, האם להעיר את הילדים לבית הספר (או לשיעור בזום...), וכדומה.

החלטות בינוניות לגביהן נעשית בחירה בשברירי שנייה יכולות להיות – "האם לסלוח לבעלי על כך שלא זרק את הזבל ?" האם להתקשר לחברה ולצאת לבילוי, האם לצאת לחדר כושר או להליכה, ועוד.

ישנן גם החלטות גורליות מסוג "משנה חיים" אשר גם אותן אנחנו עלולות לקבל בהרף עין, לפעמים לטובה ולפעמים פחות. דוגמא ? בבקשה –

האם להחליף מקום עבודה ? האם להתגרש ? מה ללמוד (בעלויות של אלפי ש''ח) כדי להצליח ולהגיע למימוש עצמי ? וגם -

האם לעקוף את הרכב הזה שנוסע לאט ומעצבן ברמות על ? כיצד להגיב על דברי הבת שלי שמספרת לי על החבר שלה, כיצד להגיב כלפי בעל בוגד. אני מניחה שהדברים ברורים.

הפער בין הרצוי למצוי

ישנו פער בין הידע שיש לנו (מה לאכול, כמה ומתי כדי לרדת במשקל) לבין הפעולות שאנו נוקטות כדי ליישם את הידע בחיי היום יום (רשימת קניות, תפריט מתאים, לא להכניס "אויבים" הביתה). כאשר יש בפנינו מטרה לשינוי מצב קיים, הרי שהפער הזה בין הידע המצוי בידיי לבין הפעולות שעלי לנקוט כדי להגיע וליישם את המטרה שלי הוא הפער עליו יש לגשר.

כדי לקבל את ההחלטות הנכונות (שימו לב, נכונות ולא טובות), עלינו לגייס את החוזקות שלנו ולמצוא את העוצמה האישית שלנו כדי ליישם, לפעול, לקיים ולעשות לעשות לעשות.

כאשר מתמודדים למשל עם מצב כלכלי קשה ואיבוד מקום עבודה – ברור לנו וידוע לנו מה צריך לעשות – לחפש משרה מתאימה, להכין ולשלוח קורות חיים, להגיע לראיונות, להרשים את המראיינים וכן הלאה. כדי שזה גם יצליח, צריך ליישם את הידע הזה, ולקיים אותו. אם אני אשאר במיטה בבוקר, ולא אפתח את מודעות הדרושים ברשת ולא אכין קורות חיים, הרי, שהמצב לא יזוז...

כדי ליצור שינוי, עלינו לצאת ממצב של "טייס אוטומטי" , להכניס הילוך, ולעבור ממצב של "לחשוב על .." למצב של "לקום ולעשות".

נשמע פשוט? לא תמיד.

יש בתוכנו את החוכמה הפנימית שלנו , אצל רובנו ישנה עוצמה מרוסנת שצריכה להשתחרר. הבעיה נמצאת למעשה "בראש" שלנו ונעולה בתוך דפוסי התנהגות שאנחנו צריכות לשנות – מתוך בחירה ורצון ולא מתוך כורח. אנחנו צריכות לזוז ממצב של ידע למצב של עשייה.

איך עושים את זה ?

אז ככה. בואי נטפל בהחלטות בינוניות ומעלה. בכל מקרה, בשניות המעטות שיש לך לקבל החלטה – תספרי עד עשר ותעצרי למחשבה. לפעמים זה משנה חיים. כאשר מדובר בהחלטה "בינונית" חישבי על ההשלכות, על המשמעות, חישבי צעד אחד קדימה.

עדיף לקבל החלטה מתוך מחשבה רגועה ולא מתוך כעס או לחץ. ככל שיש לך זמן ורצון להשקיע בקבלת ההחלטה (בהתאם לסיטואציה ולמשאבים באותו רגע) עשי לך בעד ונגד קצר, שאלי את עצמך מה הסיבה להחלטה כזאת או אחרת ותתקדמי.

כאשר מדובר בהחלטה "הרת גורל" יש מקום לחשיבה של קצת יותר מצעד אחד קדימה. נכון, זאת יכולה להיות החלטה של שניות ובכל זאת, נצלי את השניות הללו לטובת מחשבה ובחירה נכונה.

ישנם מצבים בהם עדיף לא להחליט באותה שנייה אלא לקחת את הזמן לצורך החלטה מושכלת. כאשר אני עומדת בפני החלטה גורלית, אני משתמשת במודל קבלת החלטות המבוסס על חישוב כמעט מתמטי של תוצאות ותועלות ממצבים שונים שיעלו מתוך ההחלטות שאני אקבל.

כאן, אני רוצה להציע את המודל של ארבעת השאלות הקרטזיות. תגדירי לעצמך את המטרה או ההחלטה שאת אמורה לקבל, ותשאלי את עצמך סדרת שאלות כלהלן:

  1. מה יקרה אם כן אעשה...
  2. מה יקרה אם לא אעשה....
  3. מה לא יקרה אם כן אעשה....
  4. מה לא יקרה אם לא אעשה...

השאלות הללו יעזרו לך לצאת מהתקיעות ולברר עם עצמך את האפשרויות השונות והרחבות ביותר כדי שתדעי לקבל את ההחלטה הנכונה באותו רגע. לאחר מכן, הכיני לעצמך טבלה של בעד ונגד בה תכללי את כל האפשרויות מבלי לצנזר דבר. תתפלאי, הדמיון יכול לעלות על המציאות ולהעצים אותה.

הסתדרת? נפלא.

לא הסתדרת, לא נורא. תתקשרי אלי. אני מזמינה אותך לשיחת ייעוץ ולאחר מכן, לפי הצורך, אימון אישי שיקדם אותך אל עבר המטרות שלך, בדרך המתאימה עבורך.

בהצלחה.